2013. október 10., csütörtök

József Attila Színház: Novemberben mutatják be az új musicalt

Jókai Mór Az aranyember című művének szombati bemutatójával indul az évad a fővárosi József Attila Színházban, amely részben megújult a nyáron.

Nemcsák Károly igazgató a színház keddi sajtótájékoztatóján felidézte: a Fővárosi Közgyűlés júniusi ülésén döntött arról, hogy hároméves ütemezéssel 230 millió forintot fordíthatnak az épület felújítására.
A nyáron 60 millió forintból megvalósult első ütemben az épületgépészeti részek cseréje, felújítása történt meg, tíz színészöltöző és hét vizes blokk újult meg, kicserélték a hőközpontot, kiépült a tűzjelző rendszer és felújították a légtechnikai rendszert.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a szervezés is az épületbe költözött, a korábbi irodából, amely a Vígszínház mellett, a Ditrói Mór utcában volt.

A felújítási program második ütemét 2014 nyarára tervezik: a mintegy 120 millió forintos keretből a nézőtéri székek cseréje, a hang- és fénytechnikai berendezések korszerűsítése, a fűtés rekonstrukciója és a nyílászárók cseréje valósulhat meg.

Iratkozz fel a musicalhírek hírlevelünkre és ezzel be is neveztél játékunkba, amelyben rendszeresen musicaleseményekre szóló belépőket sorsolunk ki a feliratkozók között. FELIRATKOZÁS ITT.
   
Nemcsák Károly kitért arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés júniusban 34 igen szavazattal döntött a felújításról, az előterjesztést egyhangúlag fogadták el. Szerinte a fenntartó bizalmára azzal is rászolgálhattak, hogy 2012 nyarán 30 millió forintot fordítottak önerőből az épület felújítására.

A sajtótájékoztatóra meghívást kaptak a közgyűlés tagjai is. Nemcsák Károly kiemelte: az esemény egyben beszámoló a fenntartó felé arról, hogy szeptember végére a vállalt munkálatokat be tudták fejezni.
Elhangzott, hogy a színház állami támogatása a háttérszemélyzet alkalmazotti bérére elég. "Minden mást meg kell termelnünk" - fogalmazott az igazgató. A színház ezzel együtt az idén már több saját bemutatót tart. "Kezdünk a saját lábunkra állni" - emelte ki Nemcsák Károly.

A Csiszár Imre rendezésében, Rékasi Károly főszereplésével látható Az aranyember premierjét követően novemberben a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt mutatják be, az ősbemutatót Tóth János operaénekes állítja színpadra. December közepén Verebes István rendezésében mutatják be a Hattyúdal című zenés komédiát a Republic együttes 28 dalával. Februárban Moliére Úrhatnám polgár című darabját tűzik műsorra, szintén Csiszár Imre rendezésében.

Három előadást ajánlanak bérletben a fiataloknak: Az aranyember, a Munkácsy, a festőfejedelem és az Úrhatnám polgár című produkciót. Emellett beavató színházi programjukban két előadást készítenek: az egyik Szophoklész Oidipusz királya, a másik Balassi Szép magyar komédiája nyomán születik.
Az idei évadban a teátrum számos korábbi produkciója műsoron marad, és folytatódik a határon túli társulatokat vendégül látó program a József Attila Színházban.