2013. november 22., péntek

Debütált Győrben a Sakk című musical

Bemutatkozott a Győri Nemzeti Színház színpadán a Sakk című musical; Tim Rice és az ABBA együttes két volt tagja, Benny Andersson és Björn Ulvaeus műve január végéig 18 alkalommal szerepel a műsoron - hangzott el a darabot beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Forgács Péter igazgató elmondta: rendezőként több, köztük a brit és az amerikai változat alapján állította össze az előadást, amely szerinte ritmusában térhet el a többi feldolgozástól.

A színpadi hatásról minden előadáson húsz táncos és egy kétszer ekkora nagyzenekar is gondoskodik. A Sakkot két szereposztásban játsszák; ezek egyike szombaton, míg a másik vasárnap mutatkozik be - közölte az igazgató.

Anatoly Sergievsky szerepében Nagy Balázs és Molnár László, Florence-ként Baranyai Annamária és Molnár Ágnes, Frederick Trumperként Sándor Péter és Vanya Róbert, Alexander Molokov szerepében pedig Gesztesi Károly és Molnár Erik váltja egymást.

Iratkozz fel a musicalhírek hírlevelünkre és ezzel be is neveztél játékunkba, amelyben rendszeresen musicaleseményekre szóló belépőket sorsolunk ki a feliratkozók között. FELIRATKOZÁS ITT.

Svetlana Sergievsky szerepében Mózes Anita és Tunyogi Bernadett lép színpadra, míg a bírót Mohácsi Attila és Török Tamás játssza váltásban.

Walter de Courcy megformálója mindkét szereposztásban Vincze Gábor Péter, ahogy Leonyid Virgand-ot minden előadáson Venczel-Kovács Zoltán, a polgármestert pedig Szikora József személyesíti meg.
Az eseményen elhangzott: a musical révén bemutatkozási lehetőséget kap a világ egyik legősibb sportága is. Gyurkovics Bence, a megyei sakkszövetség elnöke elmondta: csütörtökön a darabhoz kapcsolódva sakkversenyt rendeznek, a bemutatóval egy időben pedig sakktörténeti kiállítás nyílik a Győri Nemzeti színház épületében.

A Sakk színházban először 1986-ban a londoni West Enden volt látható, ahol három évig futott. A nagy mértékben átdolgozott amerikai változat a Broadwayn debütált 1988-ban, de csak két hónapig maradt műsoron. (E változat második felvonása Budapesten játszódott.)

A történet a hetvenes évek végén játszódik, egy amerikai és egy orosz (szovjet) sakknagymester, valamint egy budapesti születésű nő közötti szerelmi háromszögről, valamint arról szól, hogy a politika miként avatkozik bele a magánéletbe.