2015. február 4., szerda

Dupla nyári szuperprodukció Baján

Zenés sajtótájékoztató keretében ajánlották a közönség figyelmébe a két bajai nyári szuperprodukciót a Budapesti Operettszínház, valamint a szervezési munkálatokért felelős Baja Marketing Kft. képviselői február 4-én a Bácskai Kultúrpalotában.

Új fejlődési szakaszba lépett a Baján már három éve megszokott nyári szabadtéri színházi időszak, hiszen idén már két előadás várja a helyi és az ország minden tájáról (esetenként határokon túlról is) érkező zenerajongókat. Két valódi színházi csemegével szolgál tehát az idei bajai nyárutó, hiszen, amint azt Szécsi Máté, a Baja Marketing Kft. művészeti igazgatója elöljáróban elmondta: bár a kezdeti időszakban sokan megmosolyogták a szabadtéri előadások tervét, mára már bebizonyosodott, hogy a 9 kilenc nagysikerű előadás és több mint 30 ezer néző elegendő alapot biztosít a fejlesztésre. Így kerül színpadra a Szakcsi Lakatos Béla hangszerelte Szentivánéji álom című wordmusical mellett a 100. születésnapját ünneplő Csárdáskirálynő, Kálmán Imre legnépszerűbb operettje.

A sajtó képviselői mindkét szuperprodukcióból kaphattak egy kis ízelítőt, hiszen Kerényi Miklós Máté, az operettszínház vezető művésze, aki eddig az összes bajai előadásban színpadra lépett, most is elkísérte a csapatot. A Szentivánéji álomból Puck dalát adta elő, míg a Csárdáskirálynőt a Jaj, cica… kezdetű nótával ajánlotta a jelenlévők figyelmébe és szeretetébe.

Az operettszínház új főigazgatója, Lőrinczy György kifejtette: boldogok, hogy ezúttal egy saját fejlesztésű darabbal is kedveskedhetnek a bajai közönségnek, hiszen a Szentivánéji álom című Shakespeare-drámát Szakcsi Lakatos Béla álmodta musicallé, dalszövegeit pedigMüller Péter Sziámi alkotta meg, a rá jellemző sajátos humorral, gondolat- és érzelemgazdagsággal. Képi világa sem lesz kevésbé izgalmas – ígérik –, hiszen a testfestészet és a jelmezek különleges tündérvilágot jelenítenek meg, zenéjében pedig műfaji sokszínűség és művészeti ágak találkozása tobzódik majd.

A főbb szerepekben Janza Katát és Szabó P. Szilvesztert (Titánia és Oberon) láthatja a közönség. Érdekesség, hogy ez a darab egy ideje már lekerült a repertoárról, így a rajongók a mostani felújítás kedvéért el kell hogy jöjjenek Bajára – mondta a főigazgató. Hozzátette: az operettszínházban minden évben komoly lobbi folyik a művészek között, mert mindenki szívesen vesz részt bajai produkcióban. A Csárdáskirálynő előadását is számos izgalom övezi, hiszen a 100 éves zenedarab Kerényi Miklós Gábor rendezésében ismét világhódító utat jár be: a bajai közönség ugyanazt fogja látni, amit Tokióban, Rómában, Tel Avivban vagy Amszterdamban is bemutatnak. Ide Münchenből érkezik a társulat, majd Ománba folytatja útját.

Dolhai Attila idén is érkezik

A bajaiak idén sem maradnak Dolhai Attila nélkül, aki Edvin szerepét alakítja majd, partnere Fischl Mónika lesz – hívta fel a figyelmet a főigazgató. Hozzátette: ismét láthatják majd a színpadon az operett nagyasszonyát, Kállai Borit, és Kerényi Miklós Máté is benne lesz mindkét produkcióban, egyfajta fix pontként.

Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója a két produkció keretét képező Csodálatos Baja fesztiválsorozat kapcsán elmondta: idén több különlegességgel is készülnek, ezek egyike a nyári dupla színházi élmény. – Kezdetben, három évvel ezelőtt úgy gondoltuk, először megpróbálunk összehozni egy szabadtéri előadást, majd igyekszünk továbblépni, abban a reményben, hogy később itt bajai nyári színházi játékok is lehetnek – fogalmazott az igazgató. Kiemelte, hogy idén kerek évfordulót ünnepel a Halfőző Fesztivál is, hiszen a huszadik nagy közös halfőzésre készül Baja július második hétvégéjén, ennek keretében pedig ugyancsak itt lesznek az operettszínház színészei, hogy hívogassanak az előadásokra. – A szuperprodukciók a bajai zenei élet legjelentősebb eseményei lesznek idén, és abban bízunk, hogy az ide látogató színészek és nézők is elviszik majd a városunk jó hírét – mondta Bócsa Barnabás.

München–Baja–Omán: ezt szerettük volna! – értékelte az operettszínház főigazgatója által elmondottakat Fercsák Róbert polgármester, a Csodálatos Baja fesztiválsorozat ötletgazdája, névadója és állandó mentora, utalva arra, hogy ilyen módon Baja bekerül a színjátszás nemzetközi tengelyébe, és jó híre is messze átnyúlik a határokon. – Sokat jelent ez egy vidéki kisvárosnak. A két produkció, a színészek bajai jelenléte pedig az itt lakók életére is hatást gyakorol – mondta az elöljáró. Hozzátette: 2015 az egészségesen élő családok éve, amely programba a szabadtéri színház is illeszkedik, hiszen a közönség csodás nyárestét tölthet el a Szentháromság téren, telítődve a színészekből áradó energiával. Mindehhez Lőrinczy György hozzátette: abban bízik, hogy nagyszülők és unokák együtt nézik majd meg mindkét előadást. – Reméljük, a fiatalok is elhiszik, hogy az operett nem a nagyszülők műfaja, az idősebbek pedig megszeretik a zenei sokszínűségével hódító wordmusicalt – fogalmazott.

A Szentivánéji álom című darabot augusztus 21-én és 22-én, míg a Csárdáskirálynőt augusztus 28-án és 29-én láthatja a közönség Baján, a Szentháromság téren felépített, 1400 négyzetméteres, 4000 fős nézőtérrel rendelkező színpadon.

Forrás : baja.hu

Musical kiadványok, cd-k itt