2017. február 8., szerda

Szegedi Szabadtéri Játékok 2017 - színes előadáskínálattal készülnek

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2017-es évad operabemutatóval indul, Puccini Toscáját tűzik műsorra.

Visszatérnek a Dóm téri színpadra az olyan népszerű produkciók, mint a Mamma Mia!, melyet Magyarországon először Szegeden mutattak be, és egyedülálló módon negyedik éve szerepel a repertoáron.

Újra látható a tavaly sikert arató korai musical, az Ének az esőben, melyet egy új Shakespeare-bemutató, A vízkereszt, vagy amit akartok követ. Az év sokak által várt musicalje A Notre Dame-i toronyőr európai premierje lesz a Budapesti Operettszínházzal koprodukcióban.

Az évad idén a szokásosnál tovább tart, augusztus 24-én az Ajándékkoncerttel zárul, amely első felében a Kodály-évforduló alkalmából a zeneszerző műveit játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar, második felében pedig a harmincéves Szegedi Kortárs Balett legsikeresebb produkcióját, a Carmina Buranát láthatják a nézők.

A kor népszínházi műfajának számító musicalek sikerei mellett az igazgató fontos előrelépésnek tartja, hogy meg tudták erősíteni a Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományaihoz szervesen kapcsolódó próza- és operajátszást a Dóm téren. 2015-ben és 2016-ban is telt ház előtt ment a Tévedések vígjátéka, és sikert arattak az elmúlt évek operabemutatói, köztük a fesztivál történetében először Wagner-mű is, A bolygó hollandi.

A Dóm téren hangosítással játszhatók az operák, így a szabadtéri játékok nem akusztikus erényeivel tud versenyezni, hanem - akár "műfajidegen" sztárok bevonásával is - inkább show-szerű elemekkel igyekeztek olyanokat a nézőtérre csábítani, akiket egy hagyományos előadás nem feltétlenül vonzott volna. A szakember bízik benne, hogy az idei Tosca, melyet válogatott operaénekesi gárda mutat be, a korábbi évekhez hasonlóan népszerű lesz.

- MTI -