2017. július 30., vasárnap

Bravó! Túl van az 500. turnéelőadáson a Budapesti Operettszínház A Szépség és a Szörnyeteg előadása

Túl van az 500. turnéelőadáson a Budapesti Operettszínház A Szépség és a Szörnyeteg című produkciója, amelyet 2011 óta játszik német nyelvterületen a magyar társulat.

Lőrinczy György, az operettszínház főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az 500. turnéelőadás vasárnap volt a drezdai Semperoperben, ahol telt ház előtt játszották a musicalt, és a közönség állva ünnepelte a társulatot.

Mint felidézte, annak idején szoros nemzetközi versenyben nyerték el a Disney-től A Szépség és a Szörnyeteg című musical játszási jogát Európa német nyelvterületein. A musicalt az elmúlt hat évben Németország mellett Ausztriában és Svájcban adták elő, és a nagy musicalközpontokban, Hamburgban, Berlinben és Bécsben is sikerrel mutatták be.

Hozzátette: külföldön 700 ezer néző látta a darabot, amelyet a több mint 300 magyarországi előadás közönségével együtt összesen csaknem egymillióan láttak már.

Hangsúlyozta, hogy a Magyarországon 2005-ben bemutatott, Böhm György rendezte musicalt külföldön is jól fogadták. A kritikákban általában kiemelik, hogy ugyanolyan profi az előadás, mint a nyugati produkciók, és érződik, hogy összeszokott, lelkes társulatról van szó. Túri Erzsébet különleges jelmezeit, Duda Éva koreográfiáját és a színészek kiejtését is dicsérik - mondta Lőrinczy György, megjegyezve, hogy a turnéelőadásokra külön szereplőválogatást tartottak, és a színészeket német nyelvű korrepetitor készíti fel az előadásokra.

Kiemelte, hogy a produkció teljes stábja magyar, több mint százan utaznak az előadással. Az érdekességek között említette, hogy a híres vacsoraképben, amikor az evőeszközök és a tányérok is életre kelnek, egy herendi étkészlet jelenik meg, amit nagyon szeretnek a nézők.

Az előadást, amelyet amerikai-német-magyar koprodukcióban mutat be az operettszínház, a magyar színházi élet legnagyobb ilyen vállalkozásának nevezte Lőrinczy György. "Nem hiszem, hogy van más előadás, amit ötszázszor játszottak volna külföldön" - mondta, hozzátéve, hogy a turnésorozat 2018 februárjáig mindenképp folytatódik, Drezda után augusztusban Linzbe utaznak, télen pedig Kölnben és Frankfurtban játsszák a darabot.

A szerződést ők is és a német koprodukciós partner a BB Promotion is szeretné meghosszabbítani, de a tárgyalások még folynak, mert a történet új filmváltozatának bemutatása új helyzetet teremtett a jogok tekintetében. A musicalt a következő szezonban nem játsszák Budapesten, de tervezik, hogy még műsorra tűzik.

Alan Menken, Howard Ashman és Tim Rice musicaljében a német nyelvű turnén Szörnyetegként Barkóczi Sándor, Homonnay Zsolt és Szentmártoni Normann, Belle, a Szépség szerepében Jenes Kitti, Füredi Nikolett, Kisfaludy Zsófia és Fekete-Kovács Vera látható. Gastont Németh Attila, Szentmártoni Normann és Magócs Ottó kelti életre. Az előadás zenei vezetője Makláry László, díszlettervezője Rózsa István.

MTI