2012. március 29., csütörtök

Bemutatták a Valahol Európában musicalt Szatmárnémetibe - kritika


A második világháborúban szétbombázott Állami Javítóintézetből egy csapat vásott kölyök kerül az utcára. Történetükről Radványi Géza rendezett megrázó filmet 1947-ben, Valahol Európában címmel, a film alapján pedig Dés László és Nemes István készített musicalt, amelyet az Operettszínházban hol Haumann Péterrel, hol Kulka Jánossal, hol Forgách Péterrel játszottak számtalanszor.

A zenés darab betétdalai szinte egytől egyig slágernek számítanak. Ilyen előzmények után világos, hogy nem volt könnyű dolga a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának, amikor a musical színrevitele mellett döntött, ráadásul a lehető legbátrabb módon: gyerekszínészek sokaságát játszatva. Hogy minek tudható be, hogy a darab – legalábbis a nagyváradi vendégszereplés – nem sikerült a legfényesebben, nem tudnám megmondani, de az biztos, hogy a gyerekeken nem múlott.

Az egyik problémát talán a történések ritmusában észleltem, amely sokszor döcögött, meg-megállt, a jelenetek nehézkesen követték egymást. A másik, talán ennél is zavaróbb gond pont a dalokkal volt. Az is lehet, hogy eleve a terem hangosítása nem volt megfelelő, a kísérőzene túl halkan szólalt meg, ezért a szereplők nem merték kiereszteni a hangjukat, emiatt a közönség nagy része által bizonyára jól ismert, egyébként nagyon jó számok nem szólaltak meg úgy, ahogy kellett volna.

Volt azért egy-egy pontja az előadásnak, ahol megcsillant valami, ilyen volt például a társulat örökös tagjává választott Tóth-Páll Miklós egész lénye, színpadi jelenléte – amikor az idős színművész jelen volt, csak őt lehetett figyelni, és előadásában a címadó dal is épp olyan szívhez szóló, emberi és őszinte volt, amilyennek lennie kellett. A Kuksit alakító gyerekszínész dikcióját és tisztán csengő énekhangját bárki megirigyelhetné. Jól működik Hosszú és a Suhanc, vagyis Éva kedves és ártatlan románca is.

A sok tehetséges gyereknek és fiatal színművésznek azonban olyan lendületes koreográfiára (és értő irányításra) lett volna szüksége, amely megüti a slágerdalok színvonalát, és mozgalmassá teszi a darabot, ehelyett sokszor haptákba állva kellett énekelniük, ráadásul valamiért még azoknak sem ment az intonáció, akiknek pedig hallhatóan nagyon jó énekhangjuk volt.

Összességében az édes és szerethető gyerekszínészekkel és a jó pillanatokkal együtt is túl nagy falat volt ez a nagyszabású musical a társulatnak – bár „otthonában”, Szatmárnémetiben még nem láttam az előadást, így fenntartom az ártatlanság vélelmét, jelesül azt a lehetőséget, hogy csak az idegen terep szokatlansága okozta a gondot.

Valahol Európában – musical, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Rendezte:Balogh Attila. Díszlet- és jelmeztervező: Cristian Gătina. Dramaturg: Bessenyei Gedő István.Zenei vezető: Budean-Mihály Judit. Koreográfus: Gabriela Tănase. A főbb szerepekben: Tóth-Páll Miklós, Bessenyei István, Galló Ernő, Vencz Stella, István István

Szerző:  http://www.kronika.ro

Lájk, ha bejött a hír! KLIKK!