2014. október 25., szombat

Magyar Operett napja: öten kaptak rangos elismerést

Boncsér Gergely, Nádasi Veronika, Veréb Tamás, Makláry László és Szinetár Miklós kapott elismerést a Magyar Operett Napján, egy nagyszabású gála keretében.

A Budapesti Operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó kezdeményezésére 2002 óta október 24-én, Lehár Ferenc (1870-1948) halálának és Kálmán Imre (1882-1953) születésének évfordulóján ünneplik a magyar operettet. Hagyomány az is, hogy több kategóriában a magyar operett estéjén adják át a Budapesti Operettszínház elismeréseit, az előző évad teljesítményei alapján.

Kerényi Miklós Gábor direktor köszöntőbeszédében elmondta, 2002 óta egyre értékesebb ez a nap és a díjak is. "Egyre nagyobb a figyelem - s már az ország számos pontján ünneplik október 24-ét. Az elmúlt 12 év az operett újrafelemelkedését mutatja, sikerült bebizonyítani, hogy a zenés színház az operán túl is lehet értékes, az operett, a musical által tömegek jutnak zenei élményhez. Az operett nap ezért fontos, mert erősíti az identitásunkat, s azt, hogy az operett igazi hungarikum."


Ezt követően a főigazgató és Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális főosztályvezetője adta át az ilyenkor szokásos elismeréseket. Azévad operettszínésze díját Boncsér Gergely kapta A mosoly országa főszerepében nyújtott teljesítményéért. Azévad musicalszínésze kitüntetést Nádasi Veronikának ítélték az Elfújta a szél című előadásban, Suellen O'Hara szerepében nyújtott teljesítményéért.

Az évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot díjat Veréb Tamás nyerte el a Rómeó és Júlia című musical férfi főszerepében nyújtott teljesítményéért. A kitüntetést a tavalyi díjazott, Brasch Bence adta át.

A Musica Hungarica Kiadó életműdíját Makláry László kapta több évtizedes zeneigazgatói, karmesteri tevékenységéért. Éliás Tibortól, a kiadó vezetőjétől Makláry László távollétében - aki a Kolozsvári Magyar Operában éppen A mosoly országa vendégjátékára próbált a helyi zenekarral - Kerekes Tibor koncertmester vette át a kitüntetést.

Musical kiadványok, cd-k itt