2017. július 12., szerda

Budavári Palotakoncert 2017 - Sissi nyomában kétszer

Az elmúlt évek teltházas operettgáláinak sikerei után az idei, ötödik jubileumi évben négynapos fesztivállá bővül a Budavári Palotakoncertek eseménysorozat. A Budai Vár Oroszlános udvarában 2017. augusztus 3. és 6. között beköltözik az operett mellett a klasszikus zene és a tánc is. Idén nyáron olyan nemzeti előadó-művészeti társulatok is színpadra lépnek, akik itthon és külföldön egyaránt elismert művészek.

A különböző műfajokat egy központi gondolat kapcsolja össze: az Ausztria és Magyarország között 1867-ben létrejött kiegyezés, népünk történetének egyik sorsfordító eseményének 150. évfordulója. Mindhárom fellépő társulat – a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Filharmonikusok – produkciója valamilyen formában a magyar történelem eme fontos eseményéhez kötődik, a csodálatos és különleges helyszínen pedig esténként közel kétezer néző követheti nyomon a produkciókat.

Augusztus első hétvégéjének nyitányaként a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatja be Kiegyezés /150 című látványos táncszínházi előadását. A mű témáját az idén 150 éves kiegyezés, a produkció koreográfusa a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán. Rendkívüli dinamika, több mint 100 táncos, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága teszi varázslatossá az estét a Budai Vár Oroszlános udvarának gyönyörű környezetében.

A következő két napon a Budapesti Operettszínház Sissi nyomában című nagyszabású operettkoncertje látható a hazai operettjátszás sztárjainak előadásában. A magyar operett komponisták mellett a bécsi operett világát is megidézi a műsora, amelynek szerkesztője Kerényi Miklós Gábor- KERO®, rendezője Somogyi Szilárd. A produkció három karmester közreműködésével valósul meg, továbbá kiegészül osztrák énekesekkel és a tavalyi Lehár-énekverseny díjazottjával.


2017. augusztus 4–5., péntek-szombat 20.30

Sissi nyomában – A Budapesti Operettszínház exkluzív operett gálája

Közreműködik: Bordás Barbara, Fischl Mónika, Fülöp-Gergely Tímea, Kardffy Aisha, Lévai Enikő, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Hanczár György, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter, Vadász Zsolt

A Budapesti Operettszínház zenekarát Makláry László, Somogyi-Tóth Dániel és Szabó Mónika dirigálja.

Az est műsorvezetője Szulák Andrea

A gála rendezője: Somogyi Szilárd

Műsorszerkesztő és művészeti vezető: KERO®

A Nemzeti Filharmonikusok augusztus 6-án Magyar est címmel mutatja be szimfonikus koncertjét, amelyet az együttes nemrégiben kinevezett zeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényel. Az est során Liszt, Kodály és Dohnányi művei csendülnek fel; a szólista az ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp lesz.


A Budavári Palotakoncertek 2017. évi programjait bemutató sajtóeseményen részt vettek a fesztivál és a partnerintézmények vezetői: Nacsa Olivér, a rendezvény egyik ötletgazdája és producere; Vadász Dániel, a Budavári Palotakoncertek producere; Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője; Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója; Kerényi Miklós Gábor – KERO®, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője, Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok megbízott főigazgatója és Ránki Fülöp zongoraművész.

A Savoyai teraszon a megjelentek ízelítőt kaphattak az idei év produkcióiból. Az eseményt Szalai Emese és Alekszey Dolbilov keringője nyitotta meg, majd a részletek hangzottak el a Víg özvegyből Sera Gösch és Dolhai Attila előadásában, valamint a Riviérából Szendy Szilvi és Kerényi Miklós Máté tolmácsolásában. A művészeket Kovács Adrián kísérte zongorán. Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját, a Kossuth nótát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái és zenészei mutatták be.