2012. május 2., szerda

Feke Pál és Serbán Attila a Szívhang programban

Művészek a Szívhang programbanSzívhang néven országos kampányt indított a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) a szűrővizsgálatoknak, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és a rizikófaktorok karbantartásának népszerűsítésére, a kardiovaszkuláris halálozások visszaszorítására.

A kezdeményezés első állomásán, a fővárosi Madách Színházban elhangozott: a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése népegészségügyi kérdés, hiszen Magyarországon évente mintegy 65 ezren hunynak el e betegségek következtében - ez az összes halálozások 50-55 százaléka. Mindemellett csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, egymillióan cukorbetegek - sőt sokan nem is tudnak betegségükről -, és a lakosságnak megközelítőleg a fele túlsúlyos.

A Szívhang program és a népszerűsítéséhez arcukat adó művészek - Gallusz Nikolett, Feke Pál és Serbán Attila, a Madách Színház színészei, Szirtes Tamás színházigazgató és Hevesi Tamás zenész - is főként az egyéni felelősség fontosságára és az életmódváltás jelentőségére igyekeznek felhívni a figyelmet. Hevesi - aki maga is egyes típusú diabéteszben szenved - a kampányhoz kapcsolódóan két dalt is írt, amely hamarosan a rádiókban is hallható lesz.

A Madách Színházban megállapították a művészek és a dolgozók vércukor-, koleszterin-, és vérnyomásértékeit. Budapest után Pécs, Veszprém, Eger, Miskolc, Szeged és Debrecen színházai adnak otthont majd a szűréseknek. További információk a szívhang.hu oldalon.
Népszava