2012. január 12., csütörtök

Először rendezik meg a magyar musical napját

Előadásrészletek vetítésével, digitális fotókiállítással, plakáttárlattal, valamint a HOPPart Társulat előadásával ünnepelték csütörtökön a Bajor Gizi Színészmúzeumban a magyar musical napját, amelyet először rendeztek meg.

A magyar musical napját Somogyi Zsolt, a múzeum vezetője kezdeményezésére tartották meg az első magyar musical, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című műve ősbemutatójának évfordulóján.
A darabot 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház - emlékeztetett Somogyi Zsolt, felidézve, hogy a premier 50. évfordulóját tavaly Szinetár Miklós és Margitai Ági mellett még Hubay Miklóssal és Petrovics Emillel ünnepelhették. A librettó írója és a zeneszerző azóta elhunyt.
Emlékükre, az ősbemutató összes alkotója-résztvevője - Margitai Ági, Bodrogi Gyula, Sennyei Vera, Agárdi Gábor, Horváth Tivadar és mások - tiszteletére, valamint a műfaj népszerűsítésére szervezték a csütörtök délutáni megemlékezést, amelyen a HOPPart Társulat öt tagja énekelt-zenélt Fedák Sári mellszobrának társaságában. (Fedák volt a musical elődjének számító daljáték, Kacsóh Pongrác János vitézének első Jancsija, a mű hőse az ősbemutatón nadrágszerep volt.)
Somogyi Zsolt elmondta, hogy megkeresték ugyan a Budapesti Operettszínházat, a Madách Színházat és a Vígszínházat, de mivel kissé későn fogtak a szervezéshez, a teátrumok már nem tudtak csatlakozni a kezdeményezéshez. De egyetértettek az elképzeléssel, és a múzeum vezetőjének azt ígérték, 2013-ban közösen rendezhetnek nagyobb szabású eseményt.
Jövőre különösen aktuális lesz a magyar musical napja, hiszen bemutatása 40. évfordulóját ünnepelheti 2013-ban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Presser Gábor és Adamis Anna Déry Tibor regénye alapján készült darabja, és 30. "születésnapját" Szörényi Levente és Bródy János István, a király című alkotása.
A magyar musical fél évszázadából - A padlástól a Doktor Herzig, a Sztárcsinálóktól a Bábjátékosig, a Cigánykeréktől a Bozzi úr, a kutyáig - a csütörtöki rendezvényen előadásrészletek vetítésével és digitális fotókiállítással adtak ízelítőt, olyan nagyszerű színészek musical-szerepeit megidézve, mint Latinovits Zoltán, Kaszás Attila, Psota Irén, Vári Éva vagy Kulka János.


Lájk, ha bejött a hír! KLIKK!