2012. március 29., csütörtök

Ismét Cigányszerelem az Operettszínházban - jegyek itt a következő előadásokra

A program neve: Cigányszerelem
Helyszín: Budapesti Operettszínház
Előadásidőpontok és jegyvásárlás ITT:

Kezelési költség nélkül ITT rendelhetsz.
Amennyiben elfogyott nézed meg itt: Klikk és vedd meg a belépődet.


A Budapesti Operettszínház egy nagyon különleges és aktuális produkcióval ajándékozta meg nézőit. A jekatyerinburgi Sverdlovsk Zenés Színház, majd a Szegedi Szabadtéri Játékok után a magyar főváros zenés kő színházába is beköltözik Lehár Ferenc nagysikerű Cigányszerelme, a rendező, mint az előző két esetben is Béres Attila. Hogy miért olyan különleges és aktuális a darabválasztás?

Egyrészt a darab zeneszerzőjének, Lehár Ferencnek a személye miatt, mivel a premier időpontja szinte egybeesik a magyar operett napjával, mely jeles nap Kálmán Imre születésének napja, s egyben Lehár Ferenc halálának az évfordulója. Ennél méltóbban azt hiszem nem is tiszteleghetne a színház e neves alkotók előtt, akik meghatározói a magyar operett műfajnak, operett játszásnak, és most már a magyar hungarikumnak is, hogy egy a műfaj gyöngyszemének számító Lehár darab premierjével készülnek ezen eseményre.

Másrészt aktuális maga a történet is, amely nagyon fontos, nagyon mai társadalmi problémákat boncolgat. A történet helyszíne egy erdélyi falucska, ahol egyaránt élnek magyarok, románok és cigányok, itt élnek történetünk hősei. Zórika , aki egy vidéki földbirtokos, Dragoján Péter lánya, éppen házasodni készül a szomszéd fiával, Gáborral, de váratlanul megérkezik gyerekkori szerelme, Józsi aki azóta híres cigányprímás lett. Zórika felrúgva mindent elszökik Józsival, mely szökés nem csak a vőlegény szemében szálka, hanem Józsi korábbi szeretőjének, Ilonának, a vidéki primadonnának is. A főszereplők vívódása mellett, mint általában az operettekben, ebben a darabban is találkozhatunk egy másik, könnyedebb szerelmi szállal. Jolán, Dragoján unokahúga és Tivadar, vidéki színész rendező egymásra találásának is tanúi lehetünk.

Béres Attila hangsúlyozza: “a történet a ma emberének szól, nem az számít, hogy valaki cigány, magyar vagy zsidó, az számít, hogy milyenek vagyunk. Józsi a cigánylegény és Zórika az erdélyi magyar lány nem azért nem lesznek egymáséi, mert az egyik cigány és a másik magyar, hanem azért, mert a szerelmük erős ugyan, de a személyiségük különbözik, Zórika végül a szürke, csendes, de férjnek való Gábort választja. A történetet tovább bonyolítja, Ilona a vidéki primadonna, aki szintén szerelmes a cigány hegedűsbe, szerelme azonban már nem talál viszonzásra, ezért akkora benne a sértettség,a bosszúvágy, hogy képes összeugrasztani az addig egymás mellett békében élő erdélyi kisfalu cigány és magyar lakóit.”

A Cigányszerelem Lehár egyik legismertebb operettje, a Víg özvegy és a Luxemburg grófja mellett. A darabot 1910. január 8.-án mutatták be a bécsi Carl-Theaterben, és akkora sikere volt, hogy nem tudták levenni a repertoárról. Ebben az időszakban Lehár Ferenc és barátja Leo Fall uralták a bécsi operettek világát. 2011.október 20.-án hódító utjára indul a darab a Budapesti Operettszínház színpadán, reméljük az operett rajongó nézők legalább akkora szeretettel fogadják majd, mint korábban a Víg özvegyet. Erre garancia nem csak a darab, de az alkotó gárda is.

Előadásidőpontok és jegyvásárlás ITT:

Kezelési költség nélkül ITT rendelhetsz.
Amennyiben elfogyott nézed meg itt: Klikk és vedd meg a belépődet.


Lájk, ha bejött a hír! KLIKK!