2016. január 22., péntek

Érkezik a Marie Antoinette: történet, szereplők

Az Elisabeth, és a Mozart! világszerte népszerű szerzőpárosának legújabb darabja, a Kerényi Miklós Gábor Kero rendezésében március 4-én a Budapesti Operettszínházban debütáló Marie Antoinette, Lévay Szilveszter és Michael Kunze különleges, drámai musicalje cselszövésről, forradalomról és szerelemről.

A híres nyaklánc botrány, amely sokak szerint a Nagy Francia Forradalom kirobbanásának egyik látványos előzménye volt, a címszereplő boldogtalan királyné és egy nehéz sorsú szegény lány, Margrid történetén keresztül elevenedik meg.

Egyikük a királyi palotában táncol, flörtöl és mindmáig a női szépség és vonzerő jelképes alakja, míg a másik Párizs külvárosában tengeti életét, ám Orleans hercegének politikai játszmái folytán, sorsuk összekapcsolódik.

Halálosan szerelmesek lesznek a vonzó svéd grófba, Axel Fersenbe, mígnem Marie Antoinette gyönyörű nyakát végül a guillotine hasítja ketté, Margrid pedig forradalmi hősnővé emelkedik.

Az események során mindketten döntően megváltoznak, s miközben kiderül, hogy féltestvérek, két rendkívüli személyiség kétségeit, örömeit és szenvedéseit ismerhetjük meg. A fordulatos történet a XVIII. századi francia paloták lenyűgöző termei és az ínségtől szenvedő szegények vad világának váltakozó képeiben elevenedik meg.

A csőcselék forradalmi mámora, a királyi pipogyaság és a sajtó már akkor felismerhető őrült hatalma, mai konfliktusok tömegével látja el Lévay Szilvesztert, hogy hol kivételes drámaiságú, hol finoman lírai melódiái felcsendüljenek.

A darab címszerepére Polyák Lilla és Vágó Bernadett készül, Margridot Gubik Petra és Vágó Zsuzsi alakítja majd. A hataloméhes Orleans-t Szabó P.Szilveszter és Homonnay Zsolt, míg a svéd grófot Gömöri András Máté és Horváth Dániel játssza. Velük együtt többek között Szerényi László, Kocsis Dénes, Veréb Tamás, Kékkovács Mara, Siménfalvy Ágota, Mészáros Árpád Zsolt, Magócs Ottó, Bálint Ádám, Angler Balázs, Peller Anna és Auksz Éva is látható az előadásban.